Menu

Wie zijn wij?

Toegang Tilburg is een samenwerking van de afdelingen Dienstverlening en Werk & Inkomen van de gemeente Tilburg, IMW regio Tilburg, MEE en GGD Hart voor Brabant. We zijn gestart in 2015. Sinds 2019 werken we in een coöperatie. In 2020 zijn we gaan samenwerken onder een eigen naam: Toegang Tilburg. Met ruim 300 professionals werken we in wijkteams in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel.

Hieronder leest u meer over de samenwerkende organisaties:

Gemeente Tilburg

Samen met inwoners, ondernemers en instellingen, werkt de gemeente aan een stad waar mensen gezond en gelukkig kunnen zijn. De gemeente heeft een breed takenpakket. De gemeente werkt bijvoorbeeld aan veiligheid, duurzaamheid, werkgelegenheid en passende ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben.

Hierbij werkt de gemeente samen met vele partners. De gemeente geeft bijvoorbeeld subsidie aan veel verschillende projecten en instellingen voor zorg en welzijn. En werkt actief mee in allerlei samenwerkingsverbanden. Zo geeft de gemeente Tilburg invulling aan haar verantwoordelijkheden uit verschillende wetten. Bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.

De gemeente heeft in Toegang Tilburg verschillende rollen:

  • De gemeente is opdrachtgever van Toegang Tilburg en geeft subsidie aan Toegang Tilburg.
  • Medewerkers van afdeling Dienstverlening werken in de wijkteams van Toegang Tilburg. Zij adviseren inwoners over allerlei hulp en hulpmiddelen die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning.
  • Medewerkers van afdeling Werk & Inkomen werken in de wijkteams van Toegang Tilburg. Zij adviseren inwoners over inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. 
  • Andere medewerkers van de gemeente beoordelen alle aanvragen die binnenkomen via Toegang Tilburg. Zij sturen namens het college ook de besluiten (beschikkingen) over deze aanvragen naar de inwoners. 

GGD Hart voor Brabant

Mensen gezonde kansen bieden om alles uit hun leven te halen. Dat is ons doel. Want als mensen zich gezond voelen, helpt dit om mee te doen in de samenleving. Dat maakt gelukkiger én zelfredzamer. Dat doen we op diverse manieren.

Jeugdgezondheidszorg

De GGD Hart voor Brabant volgt alle kinderen in onze regio vanaf hun geboorte tot hun achttiende jaar. We beantwoorden vragen van ouders en verzorgers over gezondheid, opvoeding en opgroeien. We helpen je als iets anders gaat dan jij verwacht. We willen er zijn voor jou en je kind. Voel je welkom op ons consultatiebureau. We hebben meerdere locaties in Tilburg.

Toegang Tilburg

Onze jeugdverpleegkundigen zetten zich in om samen jou als klant een oplossing te vinden voor ondersteuningsvragen. Onze jeugdartsen zijn er voor de wijkprofessionals voor advies en consultatie.

Ga jij op reis?

Ook als je op vakantie gaat, kan je bij de GGD terecht voor advies en voor reizigersvaccinaties. Wist jij dat je zelfs voor sommige landen aan de Middellandse Zee al extra bescherming nodig hebt?

Seksuele gezondheid

Vragen over seksualiteit? Of een SOA-test laten doen? Chat of maak makkelijk een afspraak online.

Cursussen

De GGD geeft ook regelmatig cursussen of info-avonden in Tilburg. Kijk op ggdhvb.nl/cursussen of er iets voor jou tussen zit.

De GGD doet meer

Ben je benieuwd wat we nog meer doen? Bezoek www.ggdhvb.nl en kijk rond.

IMW regio Tilburg

IMW regio Tilburg ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen bij vragen en problemen waar zij zelf, of met hulp uit hun omgeving, niet uitkomen. Bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, echtscheiding, geldproblemen of huiselijk geweld. Samen kijken wij wat u nodig heeft, zodat u zelf weer verder kunt. Wij maken deel uit van Toegang Tilburg, veel van onze medewerkers werken als wijkprofessional in de wijkteams.

Heeft u geldproblemen of schulden?

Dan kunnen de medewerkers van ons team Budgetbeheer u helpen. Samen met u kijken ze hoe u uw inkomsten en uitgaven weer in balans kunt krijgen. En uw schulden kunt aflossen. Zodat er meer rust en overzicht komt. 
Onze sociaal raadslieden kunnen u advies geven bij juridische vragen.
 

Volg een training bij IMW regio Tilburg!

Voor kinderen en jongeren zijn er trainingen om hun sociale vaardigheden en weerbaarheid te verbeteren. Voor kinderen van gescheiden ouders is er de spel- en praatgroep KIES. Ook zijn er gespreksgroepen voor rouwverwerking.
Voor volwassenen zijn er Eigen Kracht trainingen en trainingen rondom sociale vaardigheden. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij de opvoeding? Volg dan één van onze trainingen Positief Opvoeden: voor ouders van kinderen t/m 12 jaar, voor ouders van pubers en voor gescheiden ouders.

Ook geven wij workshops en gastlessen, bijvoorbeeld op scholen.

Meer weten? 

Kijk voor meer informatie op www.imwregiotilburg.nl

MEE De Meent Groep

Meedoen mogelijk maken

MEE helpt mensen met een beperking én de mensen om hen heen op alle gebieden van het leven. Zo kunnen zij meedoen in de samenleving en hun talenten gebruiken. Medewerkers van MEE hebben veel ervaring met het ondersteunen van mensen met een beperking of chronische ziekte. Of het nu gaat om opvoeding, ontwikkeling, kinderwens, zorg, wonen, vrienden, werk of geld. Zij kennen de mogelijkheden en weten waar u tegenaan loopt. Veel van onze medewerkers werken als Wijkprofessional in de wijkteams van Toegang Tilburg.

Meedenkers voor mensen met een beperking

Meedenkers denken met u mee bij vragen over zorg, jeugdhulp of werk en inkomen. Meedenkers van MEE noemen we ook wel onafhankelijke cliëntondersteuners. Ze zijn ervaren in het meedenken met mensen met een beperking of chronische ziekte. Ze kennen de wetten en regels waarmee u te maken hebt. Zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Wet langdurige zorg (Wlz).

Meer weten over onafhankelijke cliëntondersteuning? 

Kijk voor meer informatie op de website van MEE.

Mediation (bemiddeling) voor mensen met een beperking

Is er of ontstaat er een strijd tussen u en een organisatie of andere persoon? Bijvoorbeeld over werk, woning of echtscheiding? Wilt u hier samen uitkomen? Een onafhankelijke bemiddelaar (mediator) van MEE zoekt met u beiden naar een oplossing. Een juridisch proces is dan vaak niet nodig.

Wilt u in gesprek komen met een mediator van MEE?

Neem contact op met MEE.