Menu

Leven met een beperking

Gewoon meedoen, ook als u of uw kind een beperking of chronische ziekte heeft. Soms heeft u daar ondersteuning bij nodig.

Hulp die u zelf kunt regelen

Wilt u met andere mensen praten die hetzelfde meemaken? Er zijn bijvoorbeeld gesprekgroepen voor (ouders van) mensen met autisme of (partners van) mensen met niet-aangeboren hersenletsel of dementie. Of bent u op zoek naar activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking?

Lees meer over hulp die u zelf kunt regelen op T-Helpt.

Hulp van Toegang Tilburg

Komt u er niet uit? Ook niet met hulp uit uw omgeving? Medewerkers van Toegang Tilburg hebben veel ervaring in het ondersteunen van mensen met een beperking of chronische ziekte. Zowel met vragen voor uw kind, als voor uzelf kunt u bij ons terecht. Heeft u bijvoorbeeld een vraag over een kinderwens, onderwijs, opvoeding, zorg, werk, vrienden, wonen of geld? Stel uw vraag via ons contactformulier

Onze professionele medewerkers wijzen de weg en ondersteunen u. De ondersteuning is gratis. We bespreken met u wat uw vraag is. Samen maken we een plan: wat is uw doel en wat is nodig om dat te bereiken? Als het nodig is helpen we u andere hulp of zorg te krijgen. Zodat u daarna weer zo zelfstandig mogelijk verder kunt.

Lees meer over hoe wij werken.

 

Met wat hulp nog steeds in haar eigen huisje

"Caroline regelde in korte tijd dingen voor ons waar wij al weken tegenaan hikten."

Jan, broer van Anneke

 

Anneke is een 73-jarige alleenstaande vrouw. Zij woont zelfstandig en gaat twee dagen per week naar een dagbesteding. Ondanks steun van haar familie gaat het op zichzelf wonen niet altijd gemakkelijk. “Door een gedeeltelijke hersenbeschadiging gedraagt Anneke zich niet meer zoals zij vroeger gedaan zou hebben. Dat is best lastig. Ze toont weinig emotie en is soms een beetje tegen de draad in”, vertelt broer Jan.

Jan is de jongste broer van Anneke. Anneke wil ondanks haar beperkingen graag thuis blijven wonen. Jan woont dichtbij haar. Omdat Anneke een aantal dingen zelf niet meer kan, heeft hij gedeeltelijk de verantwoordelijkheid voor haar op zich genomen. Zus Lena woont een paar kilometer verderop en helpt ook mee. Voor hen is het echter bijna niet meer te overzien. Jan: “Wij kennen de wetten en regels niet. En zijn ook emotioneel betrokken bij Anneke. We zijn blij dat we Toegang Tilburg inschakelden. Caroline, wijkprofessional bij Toegang Tilburg, regelde in korte tijd dingen voor ons, waar wij al weken tegen aan hikten!”

Caroline: “Vanuit onze ervaring herkennen we vaak een vraag en kunnen we samen snel tot een goede oplossing komen. Met Jan heb ik wat zaken georganiseerd. De thuisbegeleiding van Anneke is goed op de hoogte van het omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Regelmatig komt er een pedicure bij Anneke langs en ook de neuroloog ziet haar weer. Ik heb ook de familieleden geholpen inzicht te krijgen in het ziekteproces van Anneke. Zij kunnen er beter mee omgaan. Mijn hulp is nu niet meer nodig.”

“Anneke vindt het heel fijn om in haar eigen huisje te wonen. En ik laat haar natuurlijk niet in steek.” lacht Jan.